Directia Silvica REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR – ROMSILVA
DIRECȚIA SILVICĂ BIHOR

Str. Mihai Eminescu, Nr.15, Loc. ORADEA Jud. BIHOR
Telefon: 0259-413001 / 0359-413484
Program de lucru : Luni – Joi 8.00 – 16.30 și Vineri 8.00 – 14.00

Website: http://www.dsoradea.ro/
Facebook Romsilva – Directia Silvica Bihor
Email: office@oradea.rosilva.ro

 

 

 

 

În fondul forestier personalul silvic aplică legislația specifică acestuia în vederea apărării integrității, a menținerii actualelor limite și gospodării unitare, în contextul unei silviculturi durabile și ecologice.

Personalul silvic urmărește creșterea productivității pădurilor și a calității lemnului obținut cât și pentru valorificarea integrală a tuturor produselor pădurii.

Direcția Silvică Bihor valorifică pe lângă lemn, care este produsul principal, ce are ponderea cea mai mare în producția silvică (62%) și alte produse cum ar fi: fructele de pădure (care reprezintă 7% din producția silvică), produsele vânătorești (3%), produsele piscicole (4%), plantele medicinale, ciupercile comestibile, rășina, semințele forestiere, prefabricate din lemn, venituri din administrația pădurilor private (24%).

Aceste produse se recoltează din fondul forestier administrat, terenurile agricole, pășuni și golul de munte a căror suprafață se cifrează la cca. 521.573 ha. Produsele vânătorești se recoltează din cele 7 fonduri de vânătoare administrate de Direcția silvică. Produsele piscicole se produc în cele 2 păstrăvării, obținându-se anual 35 – 40 tone păstrăv de consum. Anual se recoltează de către Direcția Silvică Bihor peste 100 tone fructe de pădure. Pentru manipularea și păstrarea acestor produse nelemnoase, Direcția Silvică Bihor are una din cele mai mari baze frigorifice din țară, concretizata în cele trei depozite frigorifice de congelare si păstrare, aflate în raza Ocoalelor Silvice Beiuș, Aleșd și Oradea, a căror volum se ridică la 1600 mc, din care numai la Centrul de fructe de pădure Beiuș deținem spații frigorifice de peste 1400 mc.

Direcția Silvică Bihor livrează fructele de pădure și plantele medicinale cu preponderență în stare congelată. În viitor avem intenția de păstrare a acestor produse spre a fi livrate fie în afara sezonului de recoltare când prețurile de livrare sunt cu mult mai mari, fie să trecem la prelucrarea lor. Ca o forma de prelucrare a fructelor de pădure eficientă o întrevedem deshidratarea, spre a fi folosite la obținerea ceaiurilor aromate, a ceaiurilor medicinale și a produselor pe baza de fulgi – müsli.

Direcţia Silvică Bihor are o veche tradiţie în recoltarea, prelucrarea şi valorificarea produselor nelemnoase ale pădurii.
În anul 2021 intenţionăm să punem la dispoziţia clienţilor noştri următoarele cantităţi de fructe de pădure (produse ecologice certificate de Ceres GmbH):)
Produsele noastre: afine, merișoare, măceşe, mălin american, mure, prombe, zmeure, leurdă.

Direcţia Silvică Bihor poate produce și vinde leurdă (Allium ursinum – wild garlic), produs ecologic certificat de Ceres GmbH Germania.
Oferta noastră poate varia în funcţie de fructificație, solicitările clienților, capacitatea mijloacelor de transport şi evoluţia vremii.
Produsele congelate vor fi livrate paletizat şi vor fi ambalate în saci de hârtie plastifiaţi.)
De asemenea Direcția Silvică Bihor oferă spre vânzare semințe forestiere din următoarele specii:
* Salcâm (Robinia pseudacacia) – scarificate sau nescarificate;
* Molid (Picea abies) – dezaripate)