În data de 17 ianuarie a.c., la Craiova a avut loc întâlnirea fermierilor din cadrul clusterelor Bio Danubius Tulcea și Bio Oltenia Craiova, întâlnire ce a avut ca scop transferul de cunoștințe între clustere de agricultură ecologică din bazinul cerealier al Dunării. Întâlnirea, organizată de Agro Danubius Trading, membru Bio Danubius, a fost un prilej de creștere a coeziunii dintre cele doua clustere, membre ale consorțiului de clustere Inter-Bio.
În cadrul evenimentului au fost prezentate avantajele agriculturii ecologice de către fermierii cu mai mare experiență în domeniu, din județul Tulcea și alte județe unde clusterul Bio Danubius este activ, în special către fermieri care doresc să se inițieze și să facă conversia către agricultura ecologică. Evenimentul, la care au participat peste 40 de persoane, a fost deschis de domnul Viorel Morărescu- Director Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în continuare fiind prezentate teme de interes precum: prezentare clusterului Bio Danubius și a proiectelor sale: Agroecology –TRANSECT și OrganicTargets4EU; prezentarea clusterului BIO Oltenia, conceptul de integrare în agricultura ecologică, avantajele agriculturii ecologice, promovarea produselor ecologice, certificarea produselor ecologice, cazuri de succes ale unor ferme ecologice. De asemenea, experiența dobândită de către Agro Danubius Trading, entitate din cadrul Bio Danubius, sub aspectul unor servicii integrate oferite fermierilor a fost bine apreciată de fermierii paricipanti.
„În cadrul evenimentului am prezentat pe larg preocupările Bio Danubius și Inter-Bio de a dezvolta un standard voluntar original, pe bazele standardului romanesc SR13595, precum și a altor standarde internaționale, aplicat pe cerințe și indicatori specifici zonei de-a lungul Dunării. La fiecare reuniune de acest gen, suntem mai aproape de acest deziderat comun, care nu se poate baza decât pe o recunoaștere atât pe piața națională cât și cele internațională. În fața unei dominante crescute ale marilor ferme agricole cerealiere în regim convențional, dacă se dorește într-adevăr promovarea fermelor mici sau mijlocii, intens angajate în sistem organic (bio, ecologic), ceea ce corespunde unor angajamente europene ale României, planul național pentru agricultură ecologică ar trebui să acorde o mai mare atenție prin instrumente operaționale implementabile cât mai rapid, acestui tip de ferme, în esență asociative. Avem o țintă extrem de modestă de adopție la nivel național a acestui tip de agricultură. La o țintă modestă riscul de a nu interveni e mare și avem deja lecția învățată anul trecut a renunțării la facilitățile fiscale oferite sectorului, cu efecte negative imediate pe piață.” a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio,
Inter-Bio
Website: https://inter-bio.ro/ro/
Email: office@inter-bio.ro
https://www.facebook.com/interbio.ro
https://www.linkedin.com/company/asociatia-inter-bio/