Vineri, 4 iulie 2025 la Brașov, la sediul Bio Carpathia a avut loc o primă întâlnire comună a rețelei naționale a fermelor ecologice care fac parte din rețeaua „OrganicClimateNET”. Inter-Bio, coordonator al proiectului pentru Romania a prezentat detalii despre acest proiect agricol european care sprijină practicile agricole ecologice și prietenoase cu clima. Proiectul oferă fermierilor acces la cunoștințe, instrumente de evaluare a amprentei de carbon și materiale educaționale, cu accent pe agricultura ecologică și reducerea emisiilor. Au fost evidențiate beneficiile proiectului, inclusiv accesul la recompense, vizibilitatea printr-un logo comun și oportunitățile de colaborare și schimb de cunoștințe între fermieri. Discuțiile s-au axat în continuare pe noile practici în contextul schimbărilor climatice și avantajele pe care proiectul OrganicClimateNET le aduce fermierilor din sectorul ecologic. Au fost analizate din perspectiva aplicabilității în Romania, la cele două HUB-uri a practicilor agricole, punctând provocările tehnice. Din practicile cu cele mai bune rezultate obținute de fermierii prezenți au fost punctate: rotația culturilor, protecția solului și a biodiversității, însămânțatul fără arat (no till) dar și folosirea instrumentelor de precizie și transformare digitală. Discuțiile au atins și promovarea agriculturii ecologice prin alte proiecte relevante ale Inter-Bio, în special servicii de consultanță și inițiative de dezvoltare a pieței ori proiectele „Organic Advice Network,” programul Enterprise Europe Network (proiect PROSME) și programul European Digital Hubs (proiectul Wallachia eHub).
“Avem în prezent două centre operaționale pentru 22 fermieri împărțiți regional în partea de nord și partea de sud a țării și ne bucură interesul tot mai mare al fermierilor pentru aceste centre. O mare parte din aceștia au fost prezenți la Brașov, venind special să se cunoască și să schimbe idei. Deci putem spune că am pășit cu dreptul. Fermierii si-au împărtășit profilul afacerii și cunoștințele legate de noile practici de adaptabilitate la schimbările climatice și au luat în considerare diferite opțiuni. Aceștia vor participa la multe activități în tara și străinătate. Vom organiza întâlnire cu experți în tehnologie pentru a discuta soluții de agricultură de precizie pentru agricultura ecologică.
Vom planifica și întâlniri separate în cele două centre, fiecare dintre ele având profile diferite de fermieri și condiții pedoclimatice. Suntem încântați de faptul că toți fermierii prezenți s-au înscris sau iau în considerare să se înregistreze că și consultanți în rețeaua paralelă Organic Advice Network, știut fiind că aceștia au multe cunoștințe de împărtășit” a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio și coordonator național al fermelor pilot și rețelei de consultanță AKIS organic.
“Este deosebit de interesant faptul că fermierii pe care ii avem în cele doua hub-uri, dețin tipologii diferite de culturi (cereale, oleaginoase, legume, plante de nutreț și specii furajere destinat animalelor, plantații intercalate la care se adaugă specii care fixează azotul în sol) cultivate în areale geografice diferite, fiecare confruntându-se cu provocări diferite: atât cele legate de clima dar și provocări bine-cunoscute în sectorul ecologic: riscul de contaminare de la vecinii care produc convențional, cantitatea de apa tot mai mica și insuficienta infrastructurii de irigat. De asemenea, fermierii au activități mixte, atât de producție a produselor de origine vegetală, cât și animală (ferme mixte), activități de procesare și chiar export. Toți sunt interesați de calculul amprentei de carbon în atât în zona de producție-prelucrare dar și în cadrul distribuției că și mod de cuantificare a impactului generat de activitățile desfășurate” a completat Aurelia Grecu, specialist în protecția mediului și certificare ecologică, din echipa Inter-Bio.
Discuțiile s-au centrat pe integrarea multispeciilor pe suprafețele de pășuni și practicile de rotație a culturilor, evidențiind îmbunătățirea sănătății solului și rezistenței la dăunători. Grupul a luat în considerare și implicarea sa într-un coridor digital european pentru agricultură ecologică prin forța rețelei EDIH (European Digital Network) și eforturile acesteia de promovare a digitalizării în agricultura ecologică.
S-a discutat despre necesitatea unei structuri care să asigure reprezentativitatea fermierilor în proiect, prezentându-l pe Dacian Badea de la Silvania Bio că și ambasador la nivel național pentru ambele centre, susținut de alți fermieri reprezentativi în sud și în nord. Dl. Badea a împărtășit informații despre Silvania Bio, o fermă ecologică care procesează și vinde produse prin supermarketuri și magazine locale, că un exemplu de fermă integrată.
În final doamna Rachel Fisher, expert consultant în agricultura ecologica din Renania de Nord-Westfalia a oferit o imagine de ansamblu asupra agriculturii ecologice din Germania, subliniind că 14% dintre ferme sunt ecologice, cu un obiectiv politic de 30% terenuri agricole ecologice până în 2030. A descris, de asemenea, structura agricolă din Renania de Nord-Westfalia, subliniind diversitatea și densitatea ridicată a populației. A explicat actorii cheie din agricultura ecologică în Renania de Nord-Westfalia, inclusiv instituțiile guvernamentale, asociațiile de agricultură ecologică, instituțiile de cercetare și fermierii. A descris eforturilor de colaborare dintre acești actori pentru a răspunde nevoilor fermierilor și a împărtăși cunoștințele, subliniind importanța comunicării între fermieri și factorii de decizie politică.
De asemenea, a explicat structura și funcționarea rețelei de ferme pilot, care implică cercetători, consilieri și fermieri care colaborează pentru a identifica problemele și a efectua cercetări la fermă. A detaliat, de asemenea, serviciile de consultanță oferite de Camera Agriculturii, inclusiv consultanța la fermă, consultanța în grup, programele de instruire, evenimentele de specialitate și buletinele informative, subliniind că aceste servicii sunt adesea contra cost, dar pot fi gratuite în cadrul proiectelor finanțate. A prezentat inițiativa „Regiuni Model Ecologice” din Renania de Nord-Westfalia, respectiv 5 regiuni care primesc sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii timp de 6 ani. Aceste regiuni urmăresc să dezvolte strategii de agricultură ecologică adaptate zonelor lor specifice, coordonatorii locali facilitând colaborarea între părțile interesate. Discuția a evidențiat provocările în ceea ce privește consumul ecologic, în special în domeniul cateringului în afara casei, și a explorat potențialul pentru proiecte mai mici, mai concentrate.
Grupul a convenit să organizeze întâlniri viitoare în diferite locații, inclusiv Iași, Sălaj, județul Prahova, Tulcea și a discutat posibilitatea creării unui brand privat pentru produsele ecologice din România.
La finalul evenimentului au fost prezentate materialele publicate în cadrul proiectului OrganicClimateNET și încurajarea citirii și distribuirii acestor materiale și articole și au fost discutați următorii pași ce urmează a se realiza atât la fiecare hub, cât și împreună.