România are de recuperat decalajul faţă de alte state europene, sub aspectul adopției agriculturii ecologice și a suprafeței de numai 2% din  terenul agricol  exploatat și  certificat bio, trebuind să se alinieze la o țintă de 25% din suprafața agricolă totală, până în 2030.

Inter-Bio, asociație și consorțiu național de clustere, dedicate susținerii și promovării filierelor de  produse  ecologice, își  propune  să  atragă  și  să organizeze în jurul  său producători  și procesatori bio, consumatori, autorități, cercetători, mediul academic, susținători, experți, mass media, asociații de protecție a consumatorilor, distribuitori și pe toți cei interesați.

În cadrul seminarului organizat la  Tulcea, în data de 25 septembrie 2020, Asociaţia şi Consorţiul de clustere INTER-BIO, împreună cu USH Pro Business, au stabilit următoarele obiective strategice:
  • Creşterea interesului şi conştientizarea consumatorilor asupra avantajelor aduse sănătății de consumul de alimente bio;
  • Organizarea filierelor de produse bio, și conectarea cu  reţele de distribuţie (integrarea şi consolidarea exploataţiilor pe filiera de produs, care să  conducă la pătrunderea pe noi pieţe);
  • Elaborarea primului standard național pentru operatorii din agricultura ecologică din România, care să pună bazele unor standarde regionale private;
  • Dezvoltarea brandului şi a identităţii sectorului bio, pe pieţele  internaţionale;
  • Transferul tehnologiilor digitale în agricultura ecologică;
  • Creşterea accesului la achiziţiile publice verzi;
Această nouă întâlnire îşi propune aprofundarea subiectelor de mai sus, prin prezentarea unui nou plan de acţiune şi a unui calendar cu activităţi comune pe termen scurt și mediu.

De asemenea, în cadrul evenimentului se vor prezenta oportunităţi de training şi de accesare a unor cursuri de achiziţii publice verzi şi de digitalizare.

Vom continua prezentarea unor cercetări aplicate privind agricultura ecologică, digitalizarea în agricultură şi vom prezenta proiectul standardului naţional de agricultură ecologică. Nu în ultimul rând, vom analiza modul în care evoluția politicii U.E. privind exportul de produse ecologice poate afecta exportatorii români.

UNDE? CAND? CUM?

  • Întâlnirea va avea loc în data de 23 octombrie 2020 la Braşov, Bio Carpathia Cooperativa Agricola, Bloc C4, B-dl   Mihail Kogălniceanu, cam 500090.
  • Evenimentul se va desfășura și online în aplicația GoToMeeting: https://global.gotomeeting.com/join/604648405
  • Pentru confirmarea participări, vă rugăm să ne trimiteți mail pe adresa: office@inter-bio.ro, sau să ne contactați telefonic la numerele de telefon: 021.650.00.14 /021.794.35.18 sau 0740.521.967.
  • Vă rugăm să confirmați prezența, înaintea participării.
  • Pentru mai multe informații, consultați www.inter-bio.ro