Recentul raport FIBL privind evoluțiile globale în sectorul organic indică faptul că România înregistrează progrese în domeniu, progrese care, comparativ cu alte țări sunt încă modeste.
România este al nouălea mare producător de produse ecologice și se situează în primii zece producători cu creșteri ale producției bio conform ultimului raport FIBL 2019. Astfel, ultimul raport FIBL indică o creștere a suprafeței ecologice de 14,2 %, locul 6 în Europa la dinamica creșterii. Acest lucru demonstrează că există un interes crescut al producătorilor români de a produce ecologic, comparativ cu cel din alte țări din Europa.
Această dinamică de creștere, în ultimii ani, nu a condus însă România pe locuri fruntașe la ponderea produselor ecologice din totalul suprafețelor agricole la nivel național (doar 2% în România), mult mai scăzut comparativ cu alte țări (Estonia 20,5%, Cehia 12,2%, Slovacia 10%, Lituania 8,1%, Germania 8,2%, Ungaria 4,3%, Polonia 3,4%, Bulgaria 2,9%).
Un dezavantaj al sectorului ecologic din România este legat de caracterul subdezvoltat al pieței interne, respectiv numărul mic de consumatori de produse ecologice. Mai mult, în România există și o lipsă în colectarea permanentă de date statistice privind vânzarea și cumpărarea de produse ecologice pe piața internă.
Un alt domeniu unde România stă mai bine, în comparație internațională, este cel al colectării de miere ecologică din zonele sălbatice, locul 4 în lume ca suprafețe de colectare (1.8 mil hectare în 2014).
De menționat că rapoartele FIBL (Institutul de Cercetări în Domeniul Agriculturii Organice) sunt cele mai apreciate și exacte în domeniul agriculturii ecologice, iar raportul pe 2019 are la bază date statistice naționale comparabile internațional până la nivelul anului 2017.
“Noul raport FIBL, făcut public în luna februarie a.c. la Biofach Nuremberg, ne arată clar unde stăm în comparație internațională în domeniul produselor ecologice: evoluții modeste comparativ cu alții, potențial mare ca producție și suprafață dar cerere internă scăzută, număr mic de procesatori și produse procesate, pondere modestă a suprafețelor ecologice în total și export puțin valorificat. O piața nedezvoltată încă dar de mare potențial” a precizat conf. univ. dr. Costin Lianu, președinte INTER-BIO, director general USH Pro Business.