În perioada 2-4 decembrie ac, asociația INTER-BIO – a producătorilor, procesatorilor și comercianților pe filiere de produse certificate ca produse ecologice, a participat la Bruxelles, prin USH Pro Business, centru antreprenorial universitar, la dezbaterile europene privind agricultura ecologică în cadrul a trei evenimente distincte, respectiv:

–    ”SME Organics Final Event”, concentrat pe promovarea sectorului IMM în agricultură și procesarea ecologică;
–    ”IFOAM EU meets business, Bringing the organic food industry together”, focalizat pe modelele de afaceri ale viitorului;
–     ”Organic Innovation Days”, promovarea inovării și digitalizării în sectorul bio.

De asemenea, INTER-BIO a avut întâlniri de lucru cu reprezentanții unor organizații similare din alte țări, reprezentanții IFOAM EU, FIBL Europe, cercetători, mediu academic din Franța, Danemarca, Italia, Elveția, Spania, Finlanda, Belgia, precum și cu experți în elaborarea de standarde, în inovare și digitizare în domeniul agro-alimentar. De asemenea, în cadrul seminarului SME organics a fost prezentată experiența pozitivă a Inter-Bio în sustinerea IMM-urilor exportatoare de produse ecologice, în special prin centre regionale de susținere, cât și prin stimularea creării de forme asociative, precum clustere și cooperative.

În cadrul întâlnirilor s-a evidențiat rolul important al cercetării în fixarea noilor reguli de producere, procesare și comercializare de produse bio (organice), precum și impactul pozitiv asupra sănătății umane în consumul de produse bio. În acest sens, Inter-Bio a pledat pentru o colaborare strânsă între mișcarea IFOAM, a fermierilor de produse organice și mișcarea „One Health” de abordare holistică, integrată, a sănătății umane.

Nu în ultimul rând, conferința dedicată inovării digitale a evidențiat importanța cercetării și inovării atât pentru optimizarea proceselor aferente producerii, procesării și comercializării de produse bio cât și pentru dezvoltarea de noi produse sau noi modele de afaceri.

”Dezbaterile au evidențiat faptul că regulamentele Uniunii Europene privind agricultura ecologică, denumită și organică sau bio sunt în prezent reevaluate și vor fi introduse noi reglementări în prima jumătate a anului 2020 privind producția, procesarea și importul de alimente organice. Se prefigurează o înăsprire a controlului pe filierele de produse bio, o armonizare a sistemului de sancțiuni, o creștere a numărului de vizite în teren și a numărului de mostre ce vor fi prelevate. De asemenea, se vor reglementa aspectele legate de reziduuri, de substanțe nepermise în produsul organic. Vor fi încurajate lanțurile de distribuție scurte și va fi revizuită lista de substanțe autorizate. Sunt multe măsuri care trebuie de pe acum cunoscute. În România, din păcate, sunt mulți care nu cred că viitorul alimentar va fi organic sau nu le pasă de asta” a declarat Costin Lianu, președinte INTER-BIO, director general USH Pro Business.

Pentru detalii suplimentare privind evenimentele de mai sus, puteți să ne scrieți pe office@inter-bio.ro sau office@ushprobusiness.ro .