În data de 18 decembrie 2018, la sediul centrului USH Pro Business, a avut loc prima întrunire a Asociației Inter-Bio, asociație de sprijin pentru organizarea filierelor de produse ecologice la nivel național.

Asociația vizează promovarea producătorilor, procesatorilor și comercianților pe lanțurile valorice de produse ecologice, precum și armonizarea și reprezentarea acestora, promovarea la export, creșterea potențialului CDI adaptat lanțurilor valorice pe filiere de produse ecologice, etc.

Asociația urmărește crearea unui sistem de dialog și consultare pe filiere de produse ecologice și reprezentarea intereselor operatorilor economici pe aceste filiere.

Până în prezent, Asociația Inter-Bio are în compunere structuri asociative pe filiere de produse cerealiere, vitivinicole și fructe.

”Este pentru prima dată când se creează în România o organizație exclusiv pe filiere de produse ecologice, după modelul european de organizare inter-ramură pe produse agroalimentare bio sau ecologice. Pe măsură ce vom avea adeziunile necesare din partea operatorilor pe filiere de produs, vom ținti recunoașterea la nivel național și european a Inter-Bio. Suntem abia la început de drum, dar considerăm că fără o astfel de abordare nu vom reuși să dezvoltăm un sector competitiv de produse ecologice. Organizația este deschisă tuturor structurilor asociative care au reprezentativitate națională pe una sau mai multe filiere de produse ecologice. Ceea ce trebuie să depășim este neîncrederea și lipsa de interes în aceste filiere, ceea ce nu a permis afirmarea lor în domeniul ecologic, combinată cu sloganul ”se poate și fără”. Desigur că se poate și fără, dar vom rămâne la coadă în acest fel, cu un sector bio necompetitiv. Comerțul cu produse bio sau ecologice la nivel mondial și european este dominat de cei organizați pe filiere de produse și asta trebuie înțeles de către fermieri, procesatori, de comercianți și de restul asociațiilor de susținere. În plus, regulamentele europene și cel național, oferă avantaje competitive la selecții în finanțări, delegarea de atribuții de la autoritățile publice pe probleme de politici în domeniu, participarea la decizii importante la nivel național și european pentru protejarea și promovarea intereselor pe fiecare filieră. Mai mult, dacă vom continua fără o astfel de organizație, filiera ecologică nu va fi bine înțeleasă și chiar confundată cu restul agriculturii convenționale”, a declarat domnul Costin Lianu, Președinte Inter-Bio.