În data de 26 octombrie a.c., reprezentanții Asociației Inter-Bio dar și ai USH Pro Business au participat la cel mai mare târg agricol din România, Indagra, ediția 2022. Acesta înregistrează un grad de internaţionalizare de 29%, cu firme din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, SUA, Turcia, Ungaria şi Vietnam. Indagra promovează producţia sustenabilă a culturilor şi prezintă tehnologiile care asigură un consum redus de energie şi de combustibil.

În acest context, reprezentanții Asociației Inter-Bio și USH Pro Business au organizat vizite asistate la fermierii din cadrul clusterelor membre ale consorțiului, respectiv Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei și BioNEst,  la diverse standuri și au purtat discuții cu participanți ai SRAC CERT S.R.L., ce au vizat procesul de certificare în domeniul agroecologiei, precum și modalități de colaborare în diverse programe (standarde în agroecologie, proiecte publice, decarbonizarea solului).

De asemenea, au fost purtate discuții cu reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea), acestea vizând eforturile comune pe care Asociația Inter-Bio le are cu Institutul.

În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanții Inter Bio, USH Pro Business și ai clusterelor  au purtat discuții cu firme din Ungaria (Thymos), Cehia (Czech Trade), Estonia/Croația (eAgronom), Statele Unite ale Americii (California Exports Inc.), precum și cu reprezentanți ai Ambasadei SUA la București, participând la “Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”.

“Prezența micilor fermieri la Indagra a fost probabil mai mult ca vizitatori, ceea ce demonstrează marele anacronism al agriculturii românești care nu a reușit să se refacă și să mizeze pe fermele de familie. Prin  înăsprirea, pentru micii proprietari, a condițiilor de arendare a terenurile, nu vedem cum vor reuși să facă o agricultură performantă. Mi-e greu să cred că reforma agro-ecologica care se dezvoltă în Uniunea Europeană se va face prin încurajarea de către stat a comasării terenurilor și pierderea inițiativei micilor fermieri proprietari de terenuri de a investi în propriile terenuri“ a declarat conf. univ. dr  Costin Lianu,  președinte Inter-Bio, Director General USH Pro Business.

 

 

 

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

 

Inter-Bio

Website: https://inter-bio.ro/ro/

Email: office@inter-bio.ro

https://www.facebook.com/interbio.ro