Agricultura ecologică devine din ce în ce mai populară. Politicile europene actuale includ dezvoltarea acestui sector pe lista priorităților. În ceea ce privește intenția de creștere a sectorului agriculturii ecologice din România, experiențele producătorilor și procesatorilor din domeniu indică faptul că cea mai ușoară cale de a face acest lucru ar fi prin structuri asociative. În România, cele mai multe companii producătoare sau prelucrătoare din domeniul organic sunt IMM-urile, care, din păcate, individual, nu au acces pe piețele externe și nu se pot dezvolta corespunzător. Acest aspect a determinat companiile românești din domeniu, să se organizeze în structuri asociative precum clustere.
Programul de cooperare elvețiano-român, un proiect cofinanțat printr-o subvenție din Elveția prin contribuția elvețiană la Uniunea Europeană extinsă a fost creat pentru a sprijini IMM-urile române în dezvoltarea activității lor. Prin acest program, companiile participante au putut să înțeleagă mai bine dimensiunea piețelor externe și necesitatea creării unei mărci colective pentru a fi prezente și competitive. Acest program a sprijinit participarea companiilor implicate la târguri internaționale.
Ca urmare a contribuției elvețiene, la finalizarea programului, companiile au considerat util să aibă o structură asociativă care să contribuie la dezvoltarea rezultatelor deja obținute și au decis să creeze Asociația INTER-BIO. Inter-Bio este o organizație interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice care își propune să-și ajute membrii să creeze noi abilități, să crească competitivitatea economică, să se implice în cercetare și inovare și să beneficieze de toate parteneriatele pe care asociația le are pentru a putea accesa piețele externe
Decizia de a forma Consorțiul INTER-BIO a venit ca inițiativă a Clusterului Bio Concept Valea Prahovei, Clusterului Bio Danubius, Asociației INTER-BIO, Clusterului BioNEst, Clusterului Bio Oltenia și a Centrului antreprenorial USH Pro Business. Scopul consorțiului este de a reprezenta interesele grupurilor și organizațiilor membre în fața instituțiilor regionale, naționale și europene și a factorilor de decizie, de a desfășura acțiuni care leagă România de mișcarea globală și europeană a sectorului organic. Acesta iși propune să crească competitivitatea economică și să creeze noi competențe în rândul membrilor consorțiului.
AGENDA ÎNTÂLNIRII
30 iulie 2020
18:00 – Întâlnire informală a asociațiilor în domeniul agriculturii ecologice – Motel Bucium, Iași;
31 iulie 2020
10:00 –Întâlnire la Primăria din Bârnova;
10:30-11:15 – Deschiderea oficială a Festivalului apicol, Bârnova.
Remarci introductive din partea Asociației INTER-BIO și a Primarului din Bârnova – Bălan Mihai;
11:15-11:45 –Prezentarea clusterelor;
11:45-12:15 –Prezentarea obiectivelor consorțiului;
12:15-12:30 – Ceremonie de semnare;
12:30-13:30 – Prânz;
13:30- 16:30 – Vizită la producătorii de miere;
17:00 – Plecarea la București;
UNDE? CÂND?

  • Întâlnirea va avea loc în data de 30 și 31 iulie 2020, Bârnova, Iași
  • Pentru confirmarea participări vă rugăm să ne trimiteți mail pe adresa office@inter-bio.ro sau să ne contactați telefonic pe numărul 021.650.00.14 /021.794.35.18
  • Vă rugăm să confirmați prezența înaintea participării
  • Pentru mai multe informații, consultați www.inter-bio.ro