Rădăcinile rezilienței – sporirea biodiversității prin agroecologie” – roadshow virtual

Miercuri, 9 iulie, 10:00 – 12:00 CET

Fermierii, oamenii de știință din domeniul mediului și factorii de decizie politică sunt invitați să participe la un roadshow virtual care examinează abordări aparent „polar opuse” pentru conservarea și restaurarea naturii.

Găzduit de Agroecology-Transect, un proiect Horizon Europe care explorează modul în care agricultura prietenoasă cu natura evoluează în 11 țări europene și nu numai, webinarul explorează dovezi convingătoare care demonstrează cum aceste abordări dramatic diferite se potrivesc pentru a accelera schimbările pozitive pentru oameni, animale și mediu.

Coordonatorul proiectului Agroecology Transect, Bertrand Dumont, a declarat: „Ajuns la al treilea an, proiectul Agroecology-Transect a acumulat o multitudine de dovezi și date care demonstrează modul în care practicile agricole agroecologice duc la o creștere a biodiversității și la un avans în atenuarea schimbărilor climatice – în comparație cu practicile agricole convenționale.

Rădăcinile rezilienței este al doilea din seria noastră de patru roadshow-uri virtuale în care împărtășim unele dintre descoperirile și perspectivele incredibile ale Centrelor de Inovare și diseminăm ce înseamnă acestea în practică în acest webinar interactiv, unde delegații sunt invitați să pună întrebări și să discute despre învățămintele cheie.

Ascultăm unii dintre cei mai importanți cercetători din Europa în domeniu, care vor da viață dovezilor cu prezentări inovatoare, animații și povestiri vizuale pentru a evidenția modul în care biodiversitatea stă la baza sistemelor agroecologice rezistente.”

Rădăcini către reziliență – ordinea de zi:

Cum a afectat Politica Agricolă Europeană (PAC) biodiversitatea până acum?

Elizabeth Finch, de la Centrul German pentru Cercetarea Integrativă a Biodiversității, va conduce discuția pe marginea acestei prime mari întrebări și, implicit, va analiza ce trebuie să facă această politică să îmbunătățească?

Ce ne spune cercetarea despre impactul practicilor agricole agroecologice asupra biodiversității?

Cian Blaix, de la INRAE/Agroscope, îi va îndruma delegații într-o analiză aprofundată a peste 170 de studii care analizează modul în care adoptarea agroecologiei are ca rezultat o creștere a biodiversității și atenuarea schimbărilor climatice, în comparație cu intervențiile convenționale.

Ce instrumente noi putem folosi pentru a măsura biodiversitatea în ferme?

Adrien Swartebroeckx, de la Centrul Valon de Cercetare Agricolă, va introduce Instrumentul de Analiză Multicriterială (MCA) al proiectului, care a dezvoltat o gamă de indicatori la nivel de teren și de fermă pentru a analiza impactul practicilor agroecologice asupra biodiversității, adaptării climatice și rezilienței socio-economice.

Actualizări de la Centrele de Inovare:

Acestea vor fi urmate de trei studii de caz semnificativ diferite de la Centrele de Inovare care vor aduce exemple și experiențe din lumea reală pentru a ilustra impactul cercetării.

1) Primul dintre acestea este reprezentat de stimulentele bazate pe rezultate pentru fermierii din Stara Planina de Vest din Bulgaria. Vom asculta de la centrul de inovare bulgar despre munca lor de dezvoltare și testare a schemelor de plată agro-mediu bazate pe rezultate (RBAPS) și despre modul în care acestea au încurajat fermierii să adopte practici agroecologice care susțin biodiversitatea.

2) Explorarea biodiversității funcționale: îmbunătățirea performanței agronomice și

sustenabilitatea ecologică

Echipa centrului de inovare din Elveția împărtășește perspective asupra modului în care amestecurile de semințe multi-specii pentru pajiști contribuie la producția durabilă de furaje. Cercetările lor evidențiază rolul biodiversității funcționale, adică modul în care diferitele specii de plante se completează reciproc în mod ideal pentru a alinia producția ecologică și viabilă din punct de vedere economic de furaje de înaltă calitate, cultivate local.

3) Conservarea biodiversității în sisteme perene

Centrul de inovare maghiar ne ține la curent cu testele lor cu diferite amestecuri de semințe bogate în specii (ierburi și leguminoase) pentru a determina care oferă cea mai bună cultură de acoperire perenă rezistentă la climă în zona dintre rânduri. Accentul lor special este pus pe cele mai bune soluții pentru controlul buruienilor, conservarea solului și dezvoltarea biodiversității.

Vă puteți asigura locul la webinar înregistrându-vă gratuit aici folosind acest link:

https://www.eventbrite.co.uk/e/agroecology-transect-virtual-roadshow-registration-1370932137929

Puteți viziona primul roadshow virtual „Explorarea barierelor și a pârghiilor agroecologiei”

aici https://www.agroecology-transect.net/resources/agroecology-transect-roadshow/

Notă pentru editori:

Bertrand Dumont este coordonatorul proiectului Agroecology-Transect și este cercetător senior la Institutul Național Francez pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) UMR Herbivores, Theix, 63122 Saint-Genès-Champanelle, Franța.

Agroecology-Transect implică 19 parteneri de cercetare conduși de Institutul Național Francez pentru Agricultură, Alimentație și Agricultură – INRAE. Aceștia vor lucra în cadrul a 11 „Huburi de Inovare” grupate în trei clustere tematice distincte: Diversificare pentru Reziliență; Managementul Durabil al Plivirii și Valori legate de Certificare și Branding.

Fiecare hub  va adopta o abordare multi-actor pentru a explora diferite practici agroecologice în contexte reală, precum impactul agriculturii bazate pe diversitate de culturi sau specii de animale.

Activitățile vor include colectarea de dovezi, analiza datelor, formularea de concluzii și identificarea oportunităților și obstacolelor în calea consolidării rolului agroecologiei.

https://www.agroecology-transect.net