Bio Carpathia Cooperativa Agricola

 

 

 

Toată lumea apreciază gustul şi calitatea alimentelor locale. În primul rând sunt proaspete, pentru că ajung mai repede la noi. Un aspect la care ne gândim mai puțin este acela că produsele alimentare locale întăresc economia locală şi aduc beneficii fermierilor mici, contribuind în egală măsură la prevenirea risipei de alimente.
Pe toți ne preocupă siguranța produselor pe care le consumăm, mai cu seamă a alimentelor. În acest sens vin în sprijinul nostru certificările bio/organic/ecologic.
La nivelul județului Brașov, autorități publice locale, instituții de învăţământ, unități de alimentatie publică, organizații de fermieri, producători agricoli, procesatori de alimente şi comercianți au pus bazele unui parteneriat pentru realizarea unui brand local în vederea comercializării produselor bio.
Astfel s-a obținut o finanțare prin Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Măsura 16 – Cooperare, Submăsura 16.4 – „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare” pentru proiectul „Concept inovativ privind siguranța alimentară și marketing-ul produselor agro-alimentare ecologice în cadrul lanțului scurt de aprovizionare pe piața locală Brașov”.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea cooperării între actorii locali din domeniul producției/procesării/comercializării produselor agro-alimentare ecologice, în scopul comercializării pe piața locală a produselor agro-alimentare prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare.
Obiective specifice:
• Crearea/dezvoltarea unor lanţuri scurte de aprovizionare pentru produsele ecologice în județul Brașov
• Crearea/dezvoltarea pieţei locale a produselor agro-alimentare ecologice în județul Brașov ;
• Activităţi de promovare referitoare la crearea/dezvoltarea lanţurilor scurte de aprovizionare cu produse alimentare ecologice şi a pieţei locale deservite de aceste lanţuri în județul Brașov.
Recunoaşterea standardului ecologic al produselor locale şi monitorizarea calităţii produselor comercializate prin lanțul scurt de aprovizionare asigură încrederea consumatorilor în produs, fapt ce conduce, în timp, la consolidarea prestigiului producătorilor de pe piaţa locală.
Avantajele consumului de produse bio:
• la producerea lor nu se folosesc ierbicide, pesticide, hormoni;
• nu conțin aditivi sau alte substanțe chimice;
• nu sunt modificate genetic;
• produsele de origine animală nu conțin urme de antibiotice;
• au un conținut echilibrat de substanțe bioactive și minerale;
• impactul asupra mediului înconjurator este minim.