Pe data de 22 iulie a.c. a avut loc o întâlnire de lucru cu participarea mai multor organizații interesate de accesarea programului STEP (Tehnologii Strategice pentru Europa), în urma căreia a reieșit că fermierii și producătorii de pe lanțurile alimentare pot beneficia de acest program prin diverse canale, în funcție de tipul proiectului și de sursa de finanțare.
În cadrul programului STEP, Living Labs joacă un rol esențial în testarea și co-crearea de soluții inovatoare în agricultură, energie, sănătate și alte domenii strategice. Producătorii pot deveni parteneri în Living Labs regionale sau europene, având astfel oportunitatea de a contribui cu date din teren pentru testarea tehnologiilor, de a experimenta soluții inovatoare direct în propria fermă și de a participa activ la definirea problemelor și dezvoltarea prototipurilor.
„Ne vom implica în alegerea programului potrivit dintre cele 11 programe europene disponibile – inclusiv InvestEU, Orizont Europa, Fondul pentru Inovare, EU4Health și politica de coeziune – precum și în pregătirea documentației necesare, de la un plan de afaceri solid până la demonstrarea eligibilității. Cu atât mai mult cu cât Inter-Bio / IH Bio Danubius Living Lab, din România, este unul dintre cele 15 Living Labs acceptate în Wave 2025 Block 1 ca membru al rețelei. Am fost evaluați pozitiv în cadrul procesului de etichetare și certificare ENoLL, ceea ce confirmă atât utilizarea consecventă a metodologiei Living Lab, cât și potențialul nostru de creștere și implicare în rețeaua europeană de inovare deschisă”, a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio și coordonator Wallachia eHub.
Deși Inter-Bio / IH Bio Danubius se concentrează în principal pe transformarea verde și digitală a lanțurilor alimentare, prin apartenența la rețeaua ENoLL, poate susține și proiecte din alte domenii eligibile în cadrul STEP, prin implicarea în grupuri tematice dedicate. Diverse grupuri de lucru au abordat teme precum mobilitatea, energia, educația, turismul și inovarea socială, inclusiv un nou grup dedicat turismului regenerativ și placemaking, inițiat de un alt membru ENoLL.
Reuniunea Adunării Generale ENoLL din 20 iunie 2025, în cadrul căreia Inter-Bio a fost confirmată ca membru, a evidențiat creșterea semnificativă a rețelei și inițiativele sale strategice. Printre cele mai importante evoluții s-au numărat actualizările de guvernanță, extinderea numărului de membri, activarea grupurilor de lucru, eforturile de consolidare a capacităților și analiza evoluției politicilor europene cu impact direct asupra finanțării cercetării.
„În cazul Inter-Bio, la serviciile oferite de ENoLL (inclusiv inițiative de matchmaking, cartografiere a oportunităților, valorificarea proiectelor, podcasturi și ateliere), se adaugă și cele oferite de alte rețele europene – EEN, ECCP și EDIH – ceea ce aduce o valoare adăugată concretă pentru beneficiari. Am organizat acest eveniment la universitate nu doar pentru a evidenția legătura dintre programul STEP și sectorul agroalimentar, ci și datorită relevanței sale pentru comunitatea Wallachia eHub, din care facem parte – o comunitate care a reunit în sală firme din domenii foarte diverse”, a precizat doamna prof.univ.dr. Irina Gabriela Rădulescu, decan UPG Ploiești și președinte al clusterului „Bio Concept Valea Prahovei”.
Sunt vizate multiple forme de sprijin: granturi pentru tehnologii digitale, curate și biotehnologii, investiții prin Consiliul European pentru Inovare, împrumuturi prin InvestEU (cu dobânzi reduse și garanții), dar și sprijin indirect prin proiecte strategice recunoscute.
Cei interesați ne pot contacta la office@inter-bio.ro